Recepten met bloemkool uit eigen tuin

Blog Recepten met bloemkool uit eigen tuin
Laden...
Recepten met bloemkool uit eigen tuin

Bloemkool uit eigen tuin. Lekkerder is er bijna niet. Wat veel mensen niet weten is dat bloemkool een enorm veelzijdige groente is waar je alle kanten mee op kunt in een recept.


Wat is bloemkool?

Bloemkool is een groente die tot de koolsoorten behoort. Bloemkool bevat veel vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. De meest bekende bloemkool is wit, maar er bestaat ook groene, oranje en paarse bloemkool.

Wist je dat de bloemkool bijna in zijn geheel te eten is. De jonge schutbladeren kun je gewoon mee koken en ook de stronk is eetbaar. Die wordt veel gebruikt in bloemkoolsoep. Ook dat recept delen we verder op in dit artikel


Bloemkool koken

Bloemkool koken als groente, aangevuld met vlees en aardappelen. Een meer traditioneel bloemkool recept is haast niet mogelijk. Voor vele mensen zit de variatie in het bloemkool koken met een bouillonblokje of bloemkool samen met een wit groentesausje te serveren.

Bloemkool roosjes moeten ongeveer 10 minuten koken. Wil je geen roosjes maar de gehele bloemkool in één keer koken, dan heeft een gemiddelde bloemkool echt wel 20 minuten nodig. Naast koken kun je bloemkool wokken, roerbakken of in de oven bereiden.


Eenvoudige bloemkool recepten in 3 stappen

Onderstaand delen we enkele simpele recepten met je. Zo delen we de volgende bloemkool recepten met je:


Bloemkool met kikkererwten uit de oven in 3 stappen

Bloemkool uit de oven is gemakkelijk klaar te maken. In dit geval hoeft de bloemkool niet eerst gekookt te worden.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Maak de bloemkool schoon en snij hem in kleine roosjes. Doe deze samen met een scheut olie in een grote ovenschaal. Voeg een blikje (uitgelekte) kikkererwten toe en roer deze goed door de bloemkool. Schuif de schaal in de voorverwarmde oven. Roer zo nu en dan alles weer eens door elkaar. Na circa 45 minuten is alles mooi bruin en de bloemkool beetgaar.
  3. Terwijl de bloemkool in de oven staat meng je 1 eetlepel grove mosterd, 1 eetlepel dijonmosterd en 1 eetlepel witte wijnazijn samen met een beetje olijfolie door elkaar. Voeg naar wens wat zout en peper toe. Zodra de schaal met bloemkool en kikkererwten uit de oven komt roer je de mosterddressing door de warme groenten. Beetje peterselie voor de kleur erover en bon appetit.

Bloemkoolsoep – het basis recept in 3 stappen

Bloemkoolsoep is zeer eenvoudig te maken. Hierdoor krijg je snel een voedzame soep op tafel. Ideaal als voorgerecht of voedzaam tussendoortje.

  1. Snij de bloemkool inclusief de stam in kleine stukjes. Snipper een ui en pers een teentje knoflook uit. Zet een pan op het vuur en fruit de gesneden ui met de knoflook. Voeg daarna de bloemkool toe.
  2. Voeg 750 ml water en een bouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten koken.
  3. Pureer met een staafmixer de grove soep fijn en voeg desgewenst nog wat room, zout en peper toe. Doe je soep in een soepkom en garneer af met wat kleur zoals peterselie, bieslook, een bosuitje of wat croutons.

Zelf bloemkoolrijst maken

Zelf bloemkoolrijst maken is zeer eenvoudig. Ideaal als vervanger van de koolhydraatrijke witte rijst. Dus wil je koolhydraatarme rijst eten, maak dan bloemkoolrijst. Hoe?

Het kan op twee manieren, hier lees je welke:

Bloemkoolrijst maken met een keukenmachine of staafmixer.

Snij de bloemkool in kleine stukken. Maal met de keukenmachine of staafmixer met hakmolen de bloemkool totdat deze de grootte heeft van rijst (of couscous).

Bloemkoolrijst maken met een rasp.

Geen keukenmachine of staafmixer binnen handbereik? Geen probleem! Ook met een rasp kun je eenvoudig de grove stukken bloemkool raspen tot rijst. De zelfgemaakte bloemkoolrijst kun je daarna koken, wokken, bakken, stomen of in de oven verder bereiden.


Gebakken bloemkool

Voor dit recept gebruiken we eens geen bloemkoolroosjes maar bloemkoolschijven. Deze bloemkoolschijven worden ook wel eens bloemkoolsteak of bloemkoolschnitzel genoemd. Hoe maak je het klaar? Lees snel verder. Het is eenvoudiger dan je denkt.

  1. Snij de bloemkool in mooie plakken van ongeveer 1 à 2 cm dikte. Laat de stronk zitten, anders valt hij uit elkaar. De boomstructuur van de bloemkool maakt er al een plaatje om naar te kijken van.
  2. Besprenkel de plakken met olie en kruiden.
  3. Bak de bloemkoolschijven in een pan met wat olie. Bak ze aan iedere zijde ongeveer 10 minuten totdat ze mooi bruin en gaar zijn. Draai de bloemkoolschijven geregeld om in de pan. Combineer deze heerlijke bloemkoolsteak met een stukje vlees en aardappelen of pittige kip met rijst.

Bloemkool – een keer anders dan anders

De oer-Hollandse bloemkool in een ander jasje, ook dat kan natuurlijk. Hieronder vind je het recept voor bloemkool rösti en heerlijk pittige Indiase bloemkool masala.


Bloemkool rösti

Hoewel rösti eigenlijk geraspte aardappel is, kun je ook van bloemkool eenvoudig rösti maken.

  1. Rasp de bloemkool met een fijne rasp en doe deze in een grote kom.
  2. Laat de bloemkool even rusten (ca. 15-20 minuten) in de kom. Doe vervolgens de bloemkoolrasp in een schone theedoek en druk al het vocht eruit. Herhaal dit een paar keer zodat je zeker weet dat al het vocht eruit is.
  3. Plaats de bloemkoolrasp terug in de kom. Voeg een beetje olie, kruiden, twee eitjes en 100 gram (parmezaanse) kaas toe. Meng dit met elkaar tot alles goed gemengd is.
  4. Maak van het mengsel vervolgens ‘koekjes’ van ongeveer een halve centimeter dik.
  5. Bak de bloemkoolrösti in een koekenpan of in de oven (op 200 graden) goudbruin.

Indiase bloemkool Masala

Deze heerlijke bloemkoolcurry is echt het proberen waard en een leuke en kleurrijke afwisseling op tafel. Iets meer werk dan bovenstaande recepten maar zeker de moeite waard.

  1. Fruit een uitje en voeg daar 2 tenen knoflook, een stukje gember, een theelepel kurkuma, een theelepel komijnpoeder, en 3 theelepels garam masala aan toe. Voeg daarna 400 gram tomatenblokjes toe. Laat circa 5 minuten pruttelen.
  2. Voeg de ongekookte bloemkoolroosjes van 1 bloemkool toe en schep de bloemkool goed door het mengsel van tomaten en kruiden. Doe de deksel op de pan en laat dit in ongeveer 15 minuten gaar worden. Roer tussendoor een paar keer. Wordt het mengsel te dik, voeg dan een beetje water toe.
  3. Zodra de bloemkoolroosjes gaar zijn kun je de curry op smaak brengen met zout en peper. Versier deze bloemkool masala met een beetje koriander of een schijfje citroen. Serveer met rijst of naanbrood.

Bloemkool wokken of roerbakken

Bloemkool in de wok is een gerecht dat je op veel manieren kunt afwerken. De basis van bloemkool wokken of roerbakken is erg eenvoudig. Het voordeel van wokken en roerbakken is dat het erg gezond is. De bloemkool behoudt eenvoudig al zijn voedingsstoffen en vitamines.

  1. Snij de bloemkool in kleine roosjes.
  2. Kook de bloemkool kort (4-5 minuten). Laat goed uitlekken!
  3. Verhit olie in de wok en voeg de bloemkool toe. Zet de pan even kort op hoog vuur en wok of roerbak de bloemkool mooi goudbruin.

Met deze lekkere recepten heb je genoeg inspiratie om van iedere bloemkool uit je tuin een verrassend nieuw recept te proberen. Zo raak je nooit uitgekeken op de Hollandse witte bloemkool.

Eet smakelijk!



Note: Binnen mijn gezin zitten grote bloemkool-fans. We eten dan ook geregeld bloemkool uit eigen tuin. Deze bovengenoemde recepten komen uit mijn eigen keuken, recepten en probeersels. Toch kan het voorkomen dat er recepten online staan die op deze recepten lijken. Het is geenszins mijn bedoeling geweest om recepten van anderen te kopiëren en zonder bronvermelding te plaatsen.
Related posts
loader
Laden...
loader
Laden...