Doei winter, hallo lente! Tijd voor je eerste moestuin!

Blog eigen moestuin
Laden...
Doei winter, hallo lente! Tijd voor je eerste moestuin!

Nu de ergste kou toch wel zo’n beetje achter ons ligt en de temperaturen aan het stijgen zijn, kunnen we langzaam gaan denken aan de lente. “Eindelijk”, horen we veel mensen zeggen. De lente is het seizoen waarin alles tot bloei komt. Misschien is dit dan ook een mooi moment om een begin te maken met je eerste moestuin. Want wat is nu leuker dan bijvoorbeeld je avondeten kweken in je eigen achtertuin? Om een eerste stap te zetten in de goede richting, geven wij je hierbij een aantal groenten en fruit die makkelijk te kweken zijn. Een goed begin is het halve werk!


je eigen moestuin


Boontjes

We beginnen met een van de makkelijkst te telen groente: de boon. De boon wordt gezaaid vanaf de maand mei. De reden is dat de boon namelijk erg gevoelig is voor vorst. Zorg er voor dat je de planten niet te veel water geeft, want boontjes houden niet zo van water. Bij warm weer is wateren om de 1 à 2 dagen al voldoende. Heb je de boontjes gezaaid in mei, dan kan je deze oogsten in juni.


Erwten

Erwten kan je vanaf februari al zaaien, afhankelijk van het weer natuurlijk. Deze groente heeft verder geen hoge temperaturen nodig om te groeien. Dus wanneer de erwten gezaaid zijn, kan je vrijwel altijd rekening houden met een goede oogst. Het oogsten van de erwten is mogelijk vanaf eind maart, begin april.


Aardbeien

Tsja, aardbeien. Wie lust ze niet? Je kunt ze ook zelf eenvoudig kweken in je eigen tuin. Om er voor te zorgen dat je in de zomertijd kunt genieten van overheerlijke aardbeien is het belangrijk dat je op tijd begint met kweken. Dit rode fruit wordt daarom meestal in april gepland. Ben je wat later dan april? Geen enkel probleem, tot augustus is het geschikt om de aardbeienplantjes te planten. Een tip: Als beginner is het slim om de aardbeienplanten te kopen in de winkel en niet te kweken vanuit zaadjes. Kweken vanuit zaad is een stuk lastiger. Daarbij duurt het ook langer, aangezien aardbeien in het tweede jaar pas hun vruchten afwerpen, letterlijk. Koop dus bij voorkeur aardbeienplantjes die al een jaar oud zijn, zodat je deze zomer al kunt oogsten. Het belangrijkste voor een goed aardbeienoogst zijn de zon en goede tuinaarde. Aardbeien oogst je in het tweede jaar van de planten. Oogsttip: knip de aardbeien af, samen met het kroonblaadje en trek ze niet los. Wanneer je aardbeien van de plant trekt, kunnen er ziektes ontstaan.


Sla

Op een broodje gezond, in een wrap, op een hamburger of natuurlijk verwerkt in een salade. Slechts een viertal voorbeelden waar je sla voor kunt gebruiken. En deze groente is ook nog eens zeer makkelijk te kweken. Het zaaien van sla in de grond kan vanaf februari. Het beste kan je in dit geval sla telen in een tuinkas of kweekbak vanwege de vorstbescherming in het vroege voorjaar. Laat vervolgens moeder natuur haar werk doen en vanaf maart eet je verse sla uit eigen tuin.


Courgettes

Wat zijn ze toch heerlijk hè, courgettes! Deze groente staat erom bekend dat ze zorgen voor een erg grote opbrengst. Vanwege de bestuiving is het raadzaam om twee planten in je tuin te plaatsen. Zorg wel voor voldoende ruimte voor deze planten. Een courgetteplant kan namelijk erg groot worden. De beste tip voor het oogsten van courgettes is: vooral veel oogsten! Wanneer je een courgette laat groeien, wordt alle energie van de plant gestoken in die ene courgette. Zorg er dus voor dat je op tijd en veel oogst zodat de plant veel courgettes kan laten groeien.


Het begin is gemaakt!

Zo, nu heb je een aantal interessante gewassen tot je beschikking om een begin te maken met je eigen moestuin! Mocht je nog vragen hebben, dan staan wij natuurlijk voor je klaar. Heel veel succes!

Download onze tuinkalender en je heeft altijd het juiste stappenplan bij de hand als leidraad voor het beste resultaat in je moestuin.


 
Related posts
loader
Laden...
loader
Laden...